Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.

Megbízható bolt

Megbizhatobolt.hu - Webaruhaz irtikelis. Mennyi csillagot irdemel ez a webaruhaz?

Asti Partner

TOP termékek

Szavazás

Mit szeretnél még látni az oldalon?

Kezdőlap                    A legjobb akciókért kattints ide!                          

Milyen legyen a benti cipő? - Szponzorált cikk

Milyen legyen a benti cipő?

Benti cipőt nem csak az oviban vagy a bölcsiben, illetve az általános iskola alsóbb osztályaiban kell viselni. Hiszen otthon is szükség van rá. Nem csak akkor, ha hidegebb a padlóburkolat vagy kevés a szőnyeg a lakásban. Ugyanis egyenletes talajon nem szabad huzamosabb ideig mezítláb járniuk a gyerekeknek, mert az rosszul hat a láb fejlődésére.

A benti cipő sem az oviban, iskolában, sem otthon nem lehet papucs, legalábbis 12 éves korig egyáltalán nem javasolt. Ennek az az oka, hogy a papucs nem tartja megfelelően a bokát, és nem keretezi stabilan a lábat. A gyerekeknek még gyengék a bokaízületei, ezért a nem megfelelően stabil lábbeli viselése bokasüllyedést okozhat.

Így el is jutottunk oda, hogy végülis hogyan is néz ki a megfelelő benti cipő?

Mivel a gyerekek az őszi-téli időszakban a nap nagy részében ezt a cipőt viselik, ezért nagyon oda kell figyelni a kialakítására. A megfelelő benti cipő tartja a bokát. A talpa nem túl vékony, mégis jól hajlik. Nem szorítja a lábat, de azért stabilan tartja, nem csúszkál benne a lábfej. Emellett jól szellőzik, és persze tökéletesen kényelmes. Előny, ha könnyen állíthatjuk a méretét, testre szabható, és gyorsan át tudjuk cserélni a kicsi lábán.

A szandál előnyei

Nem véletlenül választanak sokan szandált benti cipőnek, akár télen is. A beltéren viselt cipő esetében kiemelten fontos a szellőzés, erre pedig a szandál a legalkalmasabb. Kifejezetten előnye a szandálnak, hogy a legtöbb esetben a pántjai állíthatóak, így a láb növekedésének üteméhez is igazíthatjuk, addig, amíg a talp mérete megfelelő. A szandált könnyű cserélni is. Ha szandált választunk benti cipőnek, figyeljünk oda arra, hogy megfelelően tartsa a bokát, legyen egy stabil pánt a boka körül, amelyet a legtöbb esetben a saroknál lévő megerősítés tart. Hiszen fontos, hogy a kicsi ne szokja meg, hogy oldalra dől a bokája, félrecsúszik a lába a cipőben, mert ez bokasüllyedéshez vezethet. A szandál azért is jó benti cipő, mert általában megfelelő vastagságú talppal gyártják, kialakítása okán: nincs vastag, merev talpa, de mégis stabil, a gördülő mozgást elősegítő talprész jellemzi a legtöbb szandált.

 

Milyen a supinált szandál, és mikor érdemes viselni?

A supinált szandál fogalma sokaknak új lehet, esetleg nem ismerik a jelentését. Maga a supinált szó latin kifejezésből származik, és arra utal, hogy kifelé dőlő, az eredeti mozgás irányát megváltoztató kialakításról beszélünk. Mivel a láb állása lehet egyenes vagy neutrális, esetleg kifelé dőlő, azaz supináló, és lehet befelé dőlő, azaz pronáló. A befelé dőlő lábfej nem egészséges a lúdtalp és a bokasüllyedés tünete. Ennek ellensúlyozásaképp a supinált cipő kialakításánál fogva kifelé dönti a bokát.

 

A supinált szandál tehát abban különbözik az egyszerű szandáltól, hogy a cipő talprészét megemelik a bokánál, kiegyensúlyozva a befelé dőlő bokát. A supinált szandált lúdtalp és bokasüllyedés esetén szokták javasolni. Ennek a megemelt peremű szandálnak a viselését ortopéd orvos szokta tanácsolni. Ezért csak akkor érdemes emellett a lábbeli mellett dönteni, ha ortopéd orvos látta már a kicsi lábát, és ő tett javaslatot a supinált cipő viselésére.

Ebben az esetben érdemes, főleg a hűvösebb őszi-téli időszakban benti cipőnek választani a supinált cipőt. Mivel a hosszútávú hatás azon múlik, hogy mennyire rendszeresen és mennyi ideig viseli a kicsi a supinált szandált, lábbelit.

 

Ez pedig a supinált szandál működésével függ össze. Ugyanis nem csak a láb tartását billenti vissza ez a fajta lábbeli a helyes pozícióba, de stabilan meg is tartja a lábat ebben a pozícióban, így minél hosszabb ideig viseli a kicsi az ilyenfajta cipőt, annál jobban megszokja a megfelelő lábtartást. Emellett az is komoly előnye a supinált szandáloknak és cipőknek, hogy a talp és a lábfej kis izmait munkára kényszeríti, erősíti. Ezért van az, hogy ez a fajta cipő csak viselés közben fejti ki a hatását, napi egy-két óra viseléssel nem jutunk semmire, hiszen a láb alakulásához több idő kell.

 

Mikor érdemes megnézetni a kicsi lábát?

 

Mikor kell gyanakodnunk arra, hogy a kicsinek szüksége lehet ilyen fajta korrekcióra? Akkor, ha a bokasüllyedés jeleit tapasztaljuk rajta, tehát nem egyenesen áll a boka, ha hátulról nézzük a kicsi lábát. Ha lúdtalpra gyanakszunk, mert a kis lábacskák harántboltozata megsüllyedt. Esetleg sokat panaszkodik lábfájásra a gyermek, sőt, kifejezetten a lábfejét vagy a talpát fájlalja. Ha könnyen és gyorsan fárad a lába séta, testmozgás közben. Ezekben az esetekben mindenképp konzultáljunk szakemberrel.